30. maj je svetovni dan vejpanja; In?

Združenje vejperjev Slovenije (ZVS) je slovenska neprofitna potrošniška zagovorniška skupina, ki verjame, da se bo industrija e-cigaret obdržala in pomagala tisočem, celo milijonom ljudi po vsem svetu, da bodo lahko prešli s tobaka na manj škodljivo alternativo in hkrati izkoristili številne prednosti, ki jih ta nova tehnologija nudi.


V Združenju vejperjev Slovenije zato želijo izpostaviti nekaj osnovnih smernic, ki jih zagovarjajo vejperske organizacije po svetu.
  • Osnovni cilj je družba brez tobaka
  • Dostop do izdelkov, ki lahko zmanjšajo škodo, ki jo povzročajo tobačni izdelki, je osnovna človekova pravica.
  • Široka izbira varnejših nikotinskih izdelkov je ključ do uspeha pri opuščanju kajenja.
  • Uporabniki alternativnih nikotinskih izdelkov morajo sodelovati v razpravi pri sprejemanju protitobačnih ukrepov in politik.
  • Ureditev varnejših nikotinskih izdelkov mora upoštevati stopnjo tveganja in škodljivosti v primerjavi s tveganji zaradi kajenja.
  • Pri regulaciji varnejših nikotinskih izdelkov moramo ob zaščiti mladih nujno upoštevati tudi škodo pri odraslih kadilcih, ki želijo, a ne zmorejo prenehati s kajenjem.
  • Pri davčni politiki je treba upoštevati, da visoki davki lahko odvrnejo kadilce od prehoda na varnejše nikotinske izdelke.

V Združenju vejperjev Slovenije kot primer dobre prakse izpostavljamo Veliko Britanijo, kjer vejpanje oz. uporabo elektronskih cigaret obravnavajo kot enega najboljših načinov za opustitev kajenja in škodljivih tobačnih izdelkov.

Ko zapišejo na svoji strani pri Združenje vejperjev Slovenije (ZVS) je njihov cilj izobraziti javnost, medije in vladne uslužbence, odpraviti pomisleke v zvezi z elektronskimi cigaretami in njihovo varnostjo ter razbliniti napačne predstave in informacije v zvezi s temi izdelki. 

Vejpanje izhaja iz angleškega izraza “vaping”, ki izhaja iz izraza vaporizing (uparjevanje). Kljub temu da danes ljudje vejpanje povezujejo zgolj s kajenjem elektronskih cigaret, pa je vejpanje mnogo več kot to. Kajenje elektronske tekočine, ki vsebuje nikotin je samo ena izmed možnosti in dandanes najbolj popularna, predvsem zaradi blaženja negativnih učinkov, ki jih povzroča klasično kajenje cigaret.

Vejpanje ali uparjevanje so prvi uporabljali lekarnarji in zdravniki, ko so s pomočjo enostavnih uparjevalnikov (vejpov), bolniki vdihovali (inhalirali) hlape posušenih zelišč, ki so vsebovali različne aktivne snovi, z zdravilnimi učinki, najpogosteje za zdravljenje dihalnih organov.

Mi, ob sporočilu ZVS, ob svetovnem dnevu vejpanja dodajamo! Prav pa je, da poskušamo živeti čim bolj zdravo, to pa je tako, da živimo brez kajenja tobaka kot tudi vejpanja. Namreč nevnos različnih snovi človeško telo je edino nenevarno za naše zdravje./LN/ZVS/Fotografiji :arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s