V Sloveniji rekordnih 55 na novo okuženih, Avstrija 327 in na Hrvaškem 311; Madžari zaprli svoje meje

Ljubljana, 2. september  – Včeraj smo v Sloveniji, 1. september, ob 1608 testiranjih, potrdili kar petinpetdeset (55) okuženih oseb z novim koronavirusom, kar je tretje največje število okuženih od začetka pandemije. Hospitaliziranih je 26 oseb, štirje bolniki potrebujejo intenzivno nege, en bolnik s covidom-19 je umrl, skupno doslej 134. Skupno je bilo opravljenih 161.847 testov. Po zadnji oceni NIJZ-ja je v Sloveniji 468 primerov aktivne okužbeTrend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 1. 9. 2020 (00:00-24:00):
– Št. testiranj: 1415/161.847
– Št. pozitivnih: 55
– Št. hospitaliziranih: 26
– Št. oseb na intenzivni negi: 4
– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 0
– Število umrlih:1/134

  • Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) 

“To je tisto, kar smo želeli preprečiti, in očitno nismo bili uspešni. Videli bomo sčasoma, kaj bo to pomenilo za širjenje po šolah. Epidemiološka služba je res na preži. Čim bo prišlo do širjenja po šolah, bo treba razrede, šole zapirati, kar pomeni, da je treba biti v šolah res pazljiv in upoštevati higienska navodila, ki sicer niso prijetna, a vendarle so izvedljiva in bodo naredila veliko pozitivnega, če se jih bo res upoštevalo,” je danes povedala infektologinja Bojana Beović.

Pri južnih in severnih sosedih

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili rekordnih 311 na novo okuženih aktivno okuženih pa imajo 2566.  258 pacientov na se zdravi, od toga jih 15 potrebuje intenzivno nego. 

Do danes je na Hrvaškem umrlo 191 ljudi, včeraj štiri osebi. Na Hrvaškem naj bi v zadnjih 24 urah opravili 4122 testov, doslej skupaj 175.346.

Hrvaška ostaja v samem evropskem vrhu po številu okužb na prebivalca, je pa res, da so v zadnjih tednih močno okrepili testiranja. Upati je, da Slovenija ne bo dovolila odprtja svoje meje po županijah, kot to pričakuje od Janše Plenković, saj je že to, da lahko slovenski državljani, lastniki nepremičnin, plovil in zakupljenih prostorov v hrvaških kampih neomejeno krat »servisirajo« po 48 ur svojo lastnino, se razume z družinskimi člani presedena brez primera.

Avstrija: Število novih okužb s koronavirusom v Avstriji je pokazalo, da je pri naših severnih sosedih v zadnjih 24 urah število okuženih 327. Trenutno okuženih imajo skupaj 3414 oseb. Skupno okuženih imajo v Avstriji 27.882 oseb od tega se jih nahaja na zdravljenju 127 oseb na intenzivnem zdravljenju pa imajo 30 oseb. 

In še posebno opozorilo! Madžari s 1. septembrom je zaprla svoje meje razen za Poljsko, Češko in Slovaško, katerih državljani se ob prehodu madžarske meje morajo izkazati z negativnim potrdilom, da niso okuženi. To ne velja za Slovenijo in Avstrijo zanju je meja z Madžarsko vsaj za zdaj še zaprta.

Državljani Madžarske morajo po vrnitvi v 14-dnevno samoizolacijo, ki jo smejo predčasno zapustiti le po dveh negativnih testih na novi koronavirus.

Posebno obvestilo za slovenske državljane! Kot je sporočilo slovensko ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ), so utemeljeni razlogi, ki omogočajo izjemo od splošne prepovedi vstopa na Madžarsko, sodelovanje v sodnih postopkih, poslovni obiski, zdravljenje, študijske obveznosti, izvajanje storitev v potniškem prometu, udeležba na pomembnih družinskih dogodkih, kot so poroka, krst in pogreb, skrb za ožjega družinskega člana ter udeležba na uradnih športnih, kulturnih ali verskih dogodkih mednarodnega pomena.

V kolikor želite torej na Madžarsko vstopiti iz Slovenije, torej kot tuji državljan, lahko na ozemlje Madžarske vstopite brez posebnih potrdil, toda le za največ 24 ur in to na območje, ki ni več kot 30 kilometrov oddaljeno od državne meje. Enako velja za državljane Madžarske. Tisti, ki živijo znotraj 30-kilometrskega obmejnega pasu, lahko gredo čez mejo, ne da bi morali v karanteno, če so v razdalji 30 kilometrov od meje sosednje države ostali manj kot 24 ur. Med drugim mejo lahko prestopajo dnevni migranti in tudi tisti državljani Slovenije, ki redno obiskujejo vadbo v športnih društvih in klubih v sosednji Madžarski.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se na teh povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)
Podatki po svetu…. https://www.worldometers.info/coronavirus/ Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s