ZPS: Okrožno sodišče naložilo Banki Sparkasse upoštevanje dejanske vrednosti EURIBOR

Ljubljan, 22. junij 2021 – Kot sporoča Zveza potrošnikov Sloveniji (ZPS) po odločitvi Okrožnega sodišča mora Banka Sparkasse upoštevati tudi negativne vrednosti EURIBOR. Okrožno sodišče je presodilo, da je bila praksa banke Sparkasse, ki je pri kreditnih pogodbah, ki ne vsebujejo pogodbenega določila, ki bi določalo, da se negativna vrednost EURIBOR obračuna v višini 0 %,  negativno obrestno mero Euribor obračunavala kot ničelno, nezakonita.

Zveza potrošnikov Slovenije je leta 2017 na sodišču vložila zahtevek zoper banko Sparkasse, v katerem je zahtevala, da se ugotovi, da banka krši Obligacijski zakonik in Zakon o varstvu potrošnikov zaradi neupoštevanja negativnega EURIBORja ter da je banka dolžna v kreditnih pogodbah nemudoma prenehati s to prakso. Okrožno sodišče v Ljubljani je pritrdilo zahtevku ZPS.

Sodba še ni pravnomočna, a ZPS je  Banko  Sparkasse pozvala, naj zaradi spoštovanja etičnih načel poslovanja prostovoljno izpolni  sodbo,  poleg tega pa naj kreditojemalcem, katerim je v preteklih letih napačno obračunavala pogodbeno obrestno mero, povrne  nastalo razliko, oziroma tistim kreditojemalcem, ki  so dolg po kreditni pogodbi že odplačali, vrne  preplačilo. Odgovora banke še niso prejeli./LN

Leave a Reply