Covid-19: V Sloveniji 83 okuženih v Avstriji 332 (dan prej 218) in na Hrvaškem 155

Ljubljana, 14. julij 2021 – Včeraj, 13. julija, je bilo v Sloveniji opravljenih 1.758 PCR-testov–okuženih pa je bilo 83 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 4,1 odstotka). Opravljenih je bilo kar 16.513 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 34. Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 10 oseb. Doslej je v Sloveniji umrlo, povezano s covid-19, 4.426 ljudi, včeraj ena (1) oseba. 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je 30,8, povprečje novih primerov v zadnjih sedmih dneh je 62,1.

Vredno je vedet! Od jutri dalje mogoč vstop v Slovenijo le tistim, ki bodo predložili dokazilo o negativnem PCR- ali hitrem testu na novi koronavirusom, pri čemer PCR ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa 48 ur.

Veljala bodo tudi potrdila o prebolelosti, ki niso starejša od šest mesecev, potrdila o cepljenju proti covidu-19 in potrdila o cepljenju za prebolevnike. Pristojni organi bodo za ustreznost pogojev PCT upoštevali tudi evropsko digitalno covidno potrdilo in tovrstna potrdila tretjih držav, ki pa morajo imeti enake podatke kot evropsko potrdilo in biti izdana v angleščini.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 13. 7. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1.758 PCR/ 16.513 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 83

– Št. hospitaliziranih: 34

– Št. oseb na intenzivni negi: 10

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:6

– Št. umrlih: 1

– 7-dnevno povprečje okužb: 62,1

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 853.171 ljudi, z vsemi odmerki pa 747.355.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 155 okuženih oseb. Doslej življenje zaradi virusa covid-19 na Hrvaškem umrlo 8.228 oseb, včeraj 2 osebi.

Vsem potnikom, ki potujejo na Hrvaško še naprej svetujemo (ni obvezno)  predhodno napoved prihoda prek aplikacije – Aktivna povezava

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 332 (dan prej 218) novih okuženih oseb. Pri naših severnih sosedih je doslej življene zaradi covid-19 izgubilo 10.726 oseb. Trenutno se zaradi virusa zdravi 107 ljudi. 33 od njih pa potrebuje intenzivno nego.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s