Covid-19: Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb znaša 112

Ljubljana, 5. avgust 2021 – Včeraj, 4. avgusta, je bilo v Sloveniji opravljenih 1.610 PCR-testov–okuženih pa je bilo kar 138 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 10,2 odstotka). Opravljenih je bilo kar 20.804 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 28. Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 8 oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 4.425 oseb.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb znaša 112, 14-dnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev pa 61.

Institut Jožef Stefan (IJS) priporoča cepljenje – Kot opozarjajo pri IJS, bi jeseni v bolnišnicah lahko presegli drugi val epidemije covida-19, če se ne bomo pravočasno dovolj precepili. Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo treba cepiti vsaj vse starejše od 40 let, zaželena precepljenost odrasle populacije pa je nad 90 odstotkov

Tako razmišljajo v NemčijiEksplozivni dokument nemškega ministra za zdravje Jensa Spahna je v sredo objavil Die Welt: V skladu s tem naj bi ljudi brez cepljenja izključili iz delov javnega življenja – kot so restavracije ali dogodki. Tudi če je test negativen. Še več! Z brezplačnimi testi naj bi zaključil v mesecu oktobru. Hitri testi pa bi bili dostopni brezplačno le ljudem, ki jih iz zdravstvenih razlogov ni varno cepiti, kar velja tudi za otroke.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 4. 8. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1.610 PCR/ 18.736 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 138

– Št. hospitaliziranih: 28

– Št. oseb na intenzivni negi: 8

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:0

– Št. umrlih: 0 (nobeden)

– 7-dnevno povprečje okužb: 112 (podatek sledilnik)

Pregled po regijah in občinah – Aktivna povezava

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 930.444 (44%) ljudi, z vsemi odmerki pa 820.110 (38,9) ljudi.

Pri naših južnih in severnih sosedih

Hrvaška – V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 247 okuženih oseb. V bolnišnicah imajo 154 oseb, od tega 14 na intenzivni negi. Doslej je zaradi virusa covida-19 na Hrvaškem umrlo 8.270 oseb. Aktivno okuženih imajo 1221 oseb. V samoizolaciji pa je 4048 oseb.

Avstrija – Od ponedeljka do danes, 4. avgusta, je bilo v Avstriji zabeleženih 505 novih okužb. S tem se 7-dnevna incidenca pri naših severnih sosedih poveča na 37,69 (v Sloveniji 112). V avstrijskih bolnišnicah je trenutno 122 bolnikov. Na intenzivni negi je trenutno 36 bolnikov. Doslej je povezano s covid-19 v Avstriji umrlo 10.754 ljudi.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosedov.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetuhttps://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s