Covid-19: Opravljeno izjemno število PCR (5.388) in hitrih testov (38.438)

Ljubljana, 11. september 2021 – Včeraj, 10. septembra, je bilo v Sloveniji opravljenih 5.488 PCR-testov–okuženih pa je bilo kar 1.085 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 19,2 odstotkov).  Ob 5.159 PCR-testih je bilo opravljeno tudi kar 38.438 hitrih testov. Tisti, ki so po hitrem testiranju prejeli pozitiven izvid, so bili oz. bodo napoteni še na PCR-testiranje.

Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 274. Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 63 oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 4.469 oseb, včeraj trije bolniki.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb znaša 800 (+49). 14-dnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev pa 441 (+25). Po oceni NIJZ-ja je v državi trenutno 9.369 aktivnih okužb.

Ob tem stanju velja dodati, da je petek dan, ko je opravljeno največ tako PCR kot hitrih testov. No, povsem logično, saj se kar nekaj našim sodržavljanom mudi k južnim sosedom na vikend dopust, drugim pa domov na Balkan. Videli boste jutri, ko bo testov bistveno manj, pa tudi okuženih. Razen tistih, ki že potrebujejo zdravniško pomoč. Seveda pa bo prihodnji teden okuženost močno poskočila, tudi zaradi velikega “uvoza”.

Priporočila za uporabo mask v času širjenja okužbe s SARS-CoV-2 – AKTIVNA POVEZAVA POGOJEV

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, ki začasno določa pogoj PCT za osebe, ki opravljajo delo pri izvajalcih dejavnosti in za osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti ter uporabo zaščitne maske in medosebno razdaljo ter razkuževanje rok in prezračevanje prostorov.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 10. 9. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 5.488 PCR/ 38.438 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 1.085

– Št. hospitaliziranih: 274

– Št. oseb na intenzivni negi: 63

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 27

– Št. umrlih: 3

– 7-dnevno povprečje okužb: 800

Pregled po regijah in občinah – Aktivna povezava

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 1.024.456 oseb, z vsemi odmerki pa 935.064.  

Pri južnih in severnih sosedih…

Hrvaška – Doslej je na Hrvaškem povezano s covid-19 umrlo 8.427 ljudi (14 oseb je umrlo zadnji dan). Na novo okuženih je 1.162 ljudi. V hrvaških bolnišnicah se jih zdravi 559, od tega jih 55 potrebuje intenzivno nego. Hrvaška je kot celota po zemljevidu ECDC vsa rdeča.

Avstrija – V Avstriji so včeraj zabeležili 2.341 novih okužb. V bolnišnicah je trenutno 690 bolnikov, na oddelkih za intenzivno nego pa je 178 bolnikov. Doslej je v Avstriji povezano s covid-19 umrlo 10.832 oseb.  Sedemdnevna incidenca se je poveča na 140,40

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosedov.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s