Legendarni pianist Ivo Pogorelić v Cankarjevem domu

Ljubljana, 2. april 2022 – Legendarni pianist Ivo Pogorelić, ki se je z edinstvenim glasbenim darom in inovativnim pristopom uveljavil kot eden najbolj izvirnih sodobnih glasbenih umov bo spet obiskal Ljubljano. Natančneje nastopi v 15. maja, ob 20. uri v Gallusovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma.

Njegova koncertna sezona 2021/22 vključuje nastope na evropskih in severnoameriških odrih, kjer bo spored v celoti posvečen skladbam Frédérica Chopina.

Obiskovalci koncerta bodo deležni njegove drznosti v odkrivanju novih razsežnosti glasbenega izraza se uresničuje v pianizmu visoke estetske vrednosti; ob tem je z evokativnimi poustvaritvami določil nove standarde pianistične interpretacije ter razširil obzorja razumevanja klavirske literature.

Pogoreliću so več kot štiri desetletja muziciranja z doslednimi umetniškimi merili prinesla dosežke, ki jih cenita tako občinstvo kot kritika, njegovi koncerti po vsem svetu pa so postali sinonim za težko pričakovan kultni dogodek.

V orbito vrhunskega pianizma je vstopil kot udeleženec 10. Chopinovega mednarodnega klavirskega tekmovanja v Varšavi, kjer je bil iz nikoli v celoti pojasnjenih razlogov izločen pred zadnjim krogom. Ob tem je postal anekdotičen protesten odhod članice žirije Marthe Argerich, ki ga je oklicala za genija. Dogodek je razburkal svetovno glasbeno javnost, ob izjemni pozornosti zaradi nekonvencionalnih poustvaritev, osupljive tehnike in inovativnega pristopa k interpretaciji je Pogorelić pridobil ugled tudi kot pianist izjemnih zmožnosti in predvsem sodobnega duha.

Ob negovanju duha evropske kulturne tradicije, oplemenitenem z izvirnim umetniškim prispevkom, na odrih Evrope, Severne in Južne Amerike ter Daljnega vzhoda še danes podaja ključna dela solistične in koncertne klavirske literature. Impresivnemu repertoarju nenehno dodaja nove skladbe, v zadnjih letih pa se je osredotočil na obsežne klavirske cikle Schumanna, Brahmsa, Debussyja, Ravela, Rahmaninova in Stravinskega, pa tudi Chopina.

Vstopnica za ta izjemni koncert, ki bo kot rečeno 15. maja, ob 20. uri v Gallusovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma si lahko zagotovite na tej aktivni POVEZAVI./Objavo pripravila: Alenka T. Seme/Foto: press CD/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s