100-krat povečana čebela delavka na ogled v Veliki sprejemni dvorani CD

Ljubljana, 6. april 2022 – Ob svetovnem dnevu čebel (20. maja) in enajstem letu mestnega čebelarstva na strehi Cankarjevega doma v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije predstavljajo 3D-kranjico, fizični model čebele delavke Apis mellifera carnica, slovenske avtohtone kranjske čebele.

Čebela velikanka je izdelan s 3D-tiskom in ima več kot 90-odstotno morfološko podobnost z resnično čebelo delavko. Za osnovo čebele velikanke je služila prava kranjska čebela, do mikrona natančno slikana z Micro CT napravo.

Maketa je izdelana v razmerju 1 : 100 in v dolžino meri kar 170 cm. Model združuje gibljive dele čebeljega telesa, devet animacij v slovenskem in angleškem jeziku.

Model je nastal ob slovenskem predsedovanju Svetu EU-ja, nato pa odpotoval še na svetovno razstavo Expo v Dubaj, kjer je vzbudil izjemno pozornost – v slovenskem paviljonu si ga je ogledalo skoraj milijon ljudi. Z razstave v Dubaju je orjaški model kranjske čebele pripotoval v Cankarjev dom, kjer je na ogled v Veliki sprejemni dvorani. Potujoči model 3D-kranjice je tako prvič na ogled v Sloveniji.

Velja dodati, da je 3D-kranjica bila financirana iz sredstev Javne svetovalne službe v čebelarstvu.

Kot je znano so čebele opraševalke večine rastlin ter pomemben člen naravnega ravnovesja in obstoja življenja na Zemlji.

Na strehi Cankarjevega doma t. i. »mestne« čebele sobivajo s kulturo že enajst let in tako naš največji kulturni center med prvimi mestnimi čebelarji v Sloveniji. Kot pravijo v Cankarjevem domu, je njihov med visoke kakovosti s certifikatom slovenski med z zaščiteno geografsko označbo. Torej, če vas zanima videz 100-krat povečane čebele delavke, stopite Velike sprejemne dvorane ljubljanskega Cankarjevega doma, jo boste lahko občudovali tudi vi. Ogled je brezplačen./LN/Foto: press CD/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s