Povprečna bruto plača za maj nižja, od aprilske, a se je zvišala v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro

Ljubljana, 23. julij 2022 – V primerjavi s plačo za april je bila povprečna bruto plača za maj nižja, in sicer nominalno za 0,6 %, realno pa za 2,5 %. Najvišja je bila v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro.

Plača nižja nominalno in realno – Povprečna bruto plača za maj 2022 je znašala 1.989,53 EUR; od plače za prejšnji mesec je bila nižja, nominalno za 0,6 %, realno pa za 2,5 %. Povprečna neto plača je znašala 1.297,39 EUR in je bila od plače za prejšnji mesec nominalno nižja za 0,5 %, realno pa za 2,5 %.

V zasebnem sektorju nižja, v javnem sektorju pa približno enaka plači za april – Povprečna bruto plača je bila v zasebnem sektorju nižja od plače za april (za 0,9 %), medtem ko je bila v javnem sektorju približno enaka plači za april. V institucionalnem sektorju država, ki je del javnega sektorja, se je znižala za 1,4 %.

Najvišja v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro – V primerjavi s plačo za april se je povprečna bruto plača najbolj zvišala v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 10,4 %; predvsem zaradi višjih izrednih izplačil); znašala je 3.183,63 EUR in je bila izmed vseh dejavnosti najvišja. Po drugi strani se je povprečna bruto plača najbolj znižala v finančnih in zavarovalniških dejavnostih (za 8,2 %; predvsem zaradi nižjih izrednih izplačil)./Vir: SURS/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s