Pomembno je vedeti! September – mesec ozaveščanja o raku pri otrocih

Ljubljana, 1. september 2022 – V Sloveniji vsako leto približno 80 otrok in mladostnikov zboli za rakavo boleznijo, pri čemer jih približno 20 odstotkov boj z zahrbtno boleznijo izgubi. Zato si septembra (ne samo septembra) prizadevamo ozaveščati o otroškem raku, saj lahko s kolektivno zavestjo in razumevanjem junakom 3. nadstropja Pediatrične klinike v Ljubljani pomagamo v njihovem boju (za življenje).

Tudi vsak od nas lahko doprinese k boljšemu jutri, saj neprofitno društvo Junaki 3. nadstropja v septembru zbira namenska sredstva za nakup naprave, ki bo v pediatrični kliniki pomagala pri zdravljenju otrok.

Velja vedeti, da je v Sloveniji rak še vedno tretji najpogostejši vzrok smrti pri osebah mlajših od 15 let. Kljub temu, da s pomočjo medicine iz leta v leto narašča odstotek otrok, ki v bitki z rakom zmagajo, pa se povečuje skupno število tistih, ki zbolijo. Najpogostejša med rakavimi obolenji otrok je levkemija, ki predstavlja kar 30 % vseh rakov pri otrocih. 

Septembra zato ozaveščamo o raku pri otrocih, na kar nas takoj spomni zlata pentlja kot simbol otroškega raka. Tudi vsak od nas ima priložnost, da po svojih močeh pomaga otrokom v njihovem boju z zahrbtnimi boleznimi in njihovim staršem, ki jih spremljajo pri zdravljenju. V znak solidarnosti in podpore pa si pripne zlato pentljo.

Septembra zbiranje sredstev za nujno potrebno prenosno infuzijsko črpalko

Neprofitno društvo Junaki 3. nadstropja, ki združuje starše otrok z rakavimi obolenji, si bo prizadevalo v septembru zbrati sredstva za prenosno infuzijsko črpalko, ki bo pomagala pri zdravljenju otrok z rakom v pediatrični kliniki. Tovrstno črpalko je možno namestiti v nahrbtnik ali infuzijsko stojalo, uporaba pa je možna tudi na domu.

Pomoč junakom lahko izkaže vsak, in sicer z donacijo na spletni strani društva ali SMS sporočilom JUNAKI5 na 1919, s čimer za otroke z rakom prispevamo 5 evrov.

V želji po pomoči bo društvo tekom meseca organiziralo aktivnosti, ki bodo otrokom in mladostnikom polepšale vsak dan, ter jim ponudili neprecenljive izkušnje, obenem pa v širši javnosti zbudili sočutje ter s tem pomagali vsem, ki se z boleznimi soočajo, da se čim uspešneje vrnejo v družbeno življenje.

Od Eminega pohoda do junaškega vikenda in koncerta

Društvo Junaki 3. nadstropja že danes, 1. septembra, organizira Emin pohod od Škofje Loke do Pediatrične klinike v Ljubljani. Gre za tradicionalni, približno 36 kilometrov dolg pohod v spomin na Emo, ki je boj z rakom žal izgubila, a še vedno motivira, da v Društvu poskrbijo za tiste, ki se zdaj borijo z rakavimi obolenji.

Ob tem Junake 3. nadstropja čaka še nepozaben vikend na Gorenjskem, kjer bodo s svojimi družinami plezali na ferati, obiskali Planinski muzej in Kekčevo deželo, morda poleteli s toplozračnim balonom, se spustili po najdaljšem zip-lineu v Sloveniji, se preizkusili na mini olimpijadi ter spoznali nekatere zimske športe. Zanje pa bodo navijali in se z njimi družili slovenski vrhunski športniki. Konec meseca pa jih čaka tudi kulturni dan s koncertom v Cerkljah na Gorenjskem. 

Naj bo september mesec, ko poskrbimo, da bodo junaki 3. nadstropja slišani, razumljeni in oskrbljeni ves čas, njihov boj z boleznimi pa zato lažji ter zmaga še bolj prepričljiva. 

Več o možnostih sodelovanja z Društvom Junaki 3. nadstropja si lahko preberete na njihovi uradni spletni strani: https://junaki3nadstropja.si/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s