Bencin in dizelsko gorivo od torka cenejša; Bencin zares, dizelsko gorivo s peskom v oči

Ljubljana, 13. septembra – Regulirani ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva zunaj avtocest se bosta z današnjim dnem znižali. Bencin se bo pocenil za 13,7 centa in bo stal naslednjih 14 dni 1,354 evra, dizelsko gorivo pa za 8,4 centa na 1,683 evra za liter, je objavilo gospodarsko ministrstvo.

Na cene, ki bodo veljale od torka, 13. septembra, je med drugim vplivala tudi petkova odločitev vlade, po kateri je znova ukinjena obveznost plačila okolijske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida za dizelsko gorivo, motorni bencin, kurilno olje in zemeljski plin.

Vlada je junija plačevanje te dajatve začasno ukinila, nato jo je z 2. avgustom znova uvedla, sedaj pa znova začasno ukinila.

Velja dodati, da bodo z današnjim dnem, 13. septembrom,  v veljavi tudi regulirane cene kurilnega olja. Vlada je namreč minuli petek spremenila uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, po kateri bodo poleg marž za bencin in dizel zunaj avtocest omejene tudi marže za kurilno olje, in sicer na 0,08 evra za liter. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja bo od torka 1,366 evra na liter.

Kot je znano se tako na Hrvaškem,  Avstriji, kot Italijo cene dnevno prilagajo (poglejte aktivni povezavi – Vir: AMZS). Medem, ko na Madžarskem še vedno vztrajajo pri regulirani ceni za domače kupce, tujci pa morajo tam plačevati gorivo po prilagojeni ceni./LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s