EU po letu 2024 uvaja obvezno poenotenje polnilnih priključkov za mobilne telefone, tablice in fotoaparate

Bruselj, 5. oktober 2022 – Do konca leta 2024 bodo morali biti vsi mobilni telefoni, tablice in fotoaparati, ki se prodajajo v EU, opremljeni s polnilnim priključkom USB-C. Od pomladi 2026 se bo ta obveznost razširila tudi na prenosnike.

Novi zakon, ki ga je Evropski parlament sprejel včeraj, 4. oktobra 2022, s 602 glasovoma ZA, 13 PROTI in 8 vzdržanimi glasovi, je del širših prizadevanj EU za zmanjšanje e-odpadkov in zagotovitve potrošnikom za sprejemanje bolj trajnostnih odločitev.

Po novih pravilih potrošniki ne bodo več potrebovali drugega (številne kot zdaj) polnilca ob vsakem nakupu nove naprave, saj bodo lahko uporabljali en sam polnilnik za celo vrsto majhnih in srednje velikih prenosnih elektronskih naprav.

V začetku leta je Thierry Breton, komisar za notranji trg, ki zagotavlja prost pretok blaga in storitev, izjavil, da bo ta dogovor prihranil približno 250 milijonov evrov za potrošnike.

EU tudi verjame, da bo standardni priključek za vse naprave, zmanjšal količine elektronskih odpadkov. Znano je namreč, da količine e-odpadkov po vsem svetu močno naraščajo. Po podatkih Global E-waste Statistics Partnership (GESP) je v petih letih, do leta 2019, bilo po svetu ustvarjenih 53,6 milijon ton e-odpadkov, oziroma se porast le-teh povečal za kar 21 %.

Velja vedeti še to, da je samo 17,4 % e-odpadkov, proizvedenih v letu 2019 doseglo formalne obrate za upravljanje ali recikliranje. Po najnovejših ocenah GESP pa so bili ostali neuporabni odpadki nezakonito odvrženo, večinoma v državah z nizkimi ali srednjimi dohodki, kjer jih ne reciklirajo.

In še to! Ljudje, ki želijo pridobiti dragocene materiale iz teh odpadkov, kot sta na primer baker in zlato, so izpostavljeni več kot 1000 škodljivim snovem. Zato velja odločitev, tako Evropske komisije kot Evropskega parlamenta pohvaliti./LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s