Vrednost blagovne menjave Slovenije občutno višja

Ljubljana, 5. oktober 2022 – Vrednost izvoza Slovenije se je v primerjavi s prejšnjim avgustom zvišala za več kot polovico, uvoza pa za nekaj manj kot 45 %. Rast je bilo zaznati tako pri trgovanju z državami članicami EU kot s preostalimi državami.

Vrednosti izvoza in uvoza višji kot pred letom dni

V avgustu smo izvozili za 4,2 milijarde EUR in uvozili za 4,7 milijarde EUR blaga. Izvoz je bil vrednostno za 51,9 %, uvoz pa za 44,3 % večji kot v prejšnjem avgustu.

Pokritost uvoza z izvozom je bila 89,0-odstotna. V trgovinski bilanci je nastal primanjkljaj, znašal je 0,5 milijarde EUR.

Vrednost trgovanja zrasla pri obeh skupinah držav, najizraziteje izvoz v države nečlanice

Izvoz v države članice EU je bil vrednostno za 33,3 % višji kot v prejšnjem avgustu, uvoz pa za 33,6 %. Vrednost izvoza v te države je znašala 2,5 milijarde EUR, vrednost uvoza pa 2,6 milijarde EUR. Z državami članicami EU je Slovenija v avgustu torej ustvarila 59,0 % vrednosti celotnega izvoza in 55,6 % vrednosti celotnega uvoza.

Tudi vrednost trgovanja Slovenije s preostalimi državami (nečlanicami EU) se je zvišala. V to skupino držav je Slovenija izvozila za 1,7 milijarde EUR blaga ali za 90,0 % več, uvozila od tam pa za 2,1 milijarde EUR blaga ali za 60,5 % več.

Pri trgovanju z državami nečlanicami EU so pomemben delež predstavljali t. i. posli oplemenitenja1. Brez teh poslov je izvoz blaga v države nečlanice znašal 0,7 milijarde EUR oz. je bil vrednostno za 25,9 % višji kot v prejšnjem avgustu, uvoz blaga iz teh držav brez poslov oplemenitenja pa je znašal 0,9 milijarde EUR oz. je bil višji za 46,2 %.

Blagovna menjava s tujino v prvih osmih mesecih višja kot v istem obdobju lani

Od januarja do konca avgusta je Slovenija izvozila za 34,4 milijarde EUR in uvozila za 37,3 milijarde EUR blaga. Trgovanje s tujino je bilo večje kot v istem obdobju prejšnjega leta, in sicer je bil izvoz vrednostno višji za 34,9 %, uvoz pa za 45,7 %.

Primanjkljaj v blagovni menjavi je v tem obdobju znašal 2,9 milijarde EUR, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 92,2-odstotna./Vir:SURS/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s