25. FSF Portorož svečano odprla kinotečna projekcija restavrirane kopije Čápove Vesne

Portorož, 25. oktober 2022 – Danes so v Glavni dvorani Avditorija Portorož uradno odprli 25. Festival slovenskega filma Portorož. Svečano otvoritev, ki so jo obiskali tudi državna sekretarka za kulturo v kabinetu predsednika Vlade RS dr. Kaja Širok, vodja kabineta na Ministrstvu za kulturo Nina Ukmar in župan Občine Piran Đenio Zadković, je povezoval Toni Cahunek, z glasbenimi točkami pa jo je popestril Jure Ivanušič.

25. FSF Portorož že drugič poteka pod taktirko režiserja Bojana Labovića. Ker letos FSF obeležuje vrsto obletnic, med katerimi še posebej izpostavljamo 50. obletnico smrti filmskega režiserja, scenarista in montažerja Františka Čápa, ki je zadnja leta svojega življenja preživel prav v Portorožu, je otvoritvena čast pripadla kinotečni projekciji njegove zimzelene uspešnice Vesna.

Ob otvoritvi FSF so si udeleženci otvoritve ogledali slovensko premiero restavrirane kopije Vesene, ki jo je restavrirala in digitalno obnovila Slovenska kinoteka v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu Republike Slovenije in Slovenskim filmskim centrom, javno agencijo RS.

Na otvoritveni slovesnosti so podelili tudi Badjurovo nagrado za življenjsko delo filmski in gledališki igralki Mileni Zupančič, ki ji je posvečena tudi razstava v Beli dvorani Avditorija. Obrazložitev je prebrala Polona Juh, članica komisije za nagrado Metoda Badjure.

Občinstvo je nagovorila tudi direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar, ki je poudarila uspešnost slovenskih producentov pri pridobivanju finančnih sredstev v tujini in povedala, da so samo za celovečerne filme, ki so prikazani na letošnjem FSF Portorož, producenti pridobili skoraj 30 % vseh sredstev iz kar 11 različnih držav. »Kreativna moč slovenskih filmskih ustvarjalcev sodi v sam vrh evropske kinematografije. Prepričana sem, da boste tudi kot gledalci filmov na FSF lahko uživali v raznolikosti letošnjih filmskih kreacij,« je zaključila Bučarjeva.

Osrednji slovenski filmski dogodek bo v slabem tednu dni ponudil pregled izbrane slovenske filmske produkcije igranih, dokumentarnih in animiranih filmov vseh dolžin. V pregled programske komisije je prispelo 174 prijav, v uradni program festivala pa se je uvrstilo 108 filmov, od tega 63 v Tekmovalni program: 11 celovečernih, 5 celovečernih filmov iz selekcije Filmi 30, 19 kratkih, 3 srednjemetražni, 10 manjšinskih koprodukcij in 15 študijskih kratkih filmov.

25. FSF Portorož še vedno ohranja usmeritve, ki jih je uvedel v preteklem letu – filmski evro, okolju prijaznejši pristop in naziv »prijatelj slovenskega filma« (častni gost, ki je tesno povezan s slovensko filmsko produkcijo ali slovenskim občinstvom), ki ga letos nosi hrvaški režiser Rajko Grlić.

Bogat je tudi spremljevalni glasbeni program, ki ga kurira Brane Rončel.

Festival se bo sklenil v nedeljo, 30. oktobra, s svečano podelitvijo vesen, najvišjih nacionalnih odličij na področju filmske umetnosti./LN/Foto: LN in FSF/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s