V nedeljo, 30. oktobra, ob 3. uri bomo premaknili urna kazalca za 1 uro nazaj

Ljubljana, 29. oktober 2022 – Upamo, da ne boste pozabili! To nedeljo, 30. oktobra 2022, bomo prešli iz poletnega v zimski čas, v katerega smo vstopili 28. marca. To pomeni, da boste kazalce na svoji uri morali 30. 10. 2022 ob 3. uri premaknili za 1 uro nazaj, in sicer na 2.00 uro. V nedeljo bomo tako spali 1 uro dlje. Tisti, ki to ne boste, pa ni naša stvar. Tore je zdaj jasno, da poletja resnično konec.

V Sloveniji smo začeli urne kazalce premikati leta 1983. Dokončna odločitev, da jih vsako zadnjo nedeljo v oktobru premaknemo za eno uro nazaj in vsako zadnjo nedeljo v marcu za eno uro naprej, pa je bila sprejeta leta 2006. V skladu s to odločitvijo bo tudi tokratni premik urnih kazalcev.

Zadnje premikanje ure je bilo sprva predvideno že za leto 2019, a so v Uniji odločitev o tem tudi zaradi drugih prednostnih nalog preložili na letošnje leto, ko pa spet ni prišlo na vrsto.

Morda niste vedeli – Ura je ena od najstarejših človeških izumov. Prvo pristno omembo sončne ure zasledimo v letu 742 pr. n. št. Vitruvij je poročal, da so stari Egipčani uporabljali klepsidro, časovni mehanizem, ki ga je poganjala tekoča voda. Klepsidro, izboljšano različico priljubljene vodne ure, je izdelal grški izumitelj in matematik Ktezibij iz Aleksandrije leta 270 pr. n. št.

Zgodovinarji si niso enotni ali mehanizem z Antikitere, ki so ga leta 1900 odkrili v ladijski razbitini približno 43 m globoko pri grškem otoku Antikitera med Kitero in Kreto, predstavlja zgodnjo mehansko uro. Mehanizem naj bi nastal okoli leta 87 pr. n. št. Včasih so uporabljali le peščene, mehanske in sončne ure, danes pa se v glavnem uporabljajo ure, ki izkoriščajo visokofrekvenčne mikroskopske pojave./J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s