V Slovenji vse več potnikov pri vseh vrstah transporta

Ljubljana, 16. november 2022 – Kot kaže statistična analiza SURS se je v našem pristanišču in na letališču število potnikov precej povečalo. Prav tako je bilo zaznati več potnikov prepeljanih v avtobusnem in železniškem prevozu ter na cestnih mejnih prehodih naštetih več potniških vozil. Število prvič registriranih novih osebnih avtomobilov se je zmanjšalo.

V javnem linijskem prevozu prepeljanih več potnikov

Avtobusi v mestnem javnem linijskem prevozu so prepeljali skoraj 3,1 milijona potnikov oz. za 14 % več kot v prejšnjem septembru, avtobusi v medkrajevnem in mednarodnem javnem linijskem prevozu pa okoli 2,6 milijona potnikov oz. za 42 % več. Skupno je bilo z avtobusi v medkrajevnem in mednarodnem javnem linijskem prevozu opravljenih 47,4 milijona potniških kilometrov oz. v isti časovni primerjavi za 39 % več.

Manj prvič registriranih novih osebnih avtomobilov

V Sloveniji je bilo septembra prvič registriranih okoli 9.000 cestnih motornih vozil ali za 3 % manj kot leto prej. Izmed teh je bilo prvič registriranih skoraj 6.600 osebnih avtomobilov oz. za 4 % manj. Od tega jih je bilo novih okoli 3.800, kar je bilo na letni ravni za 7 % manj.

Na cestnih mejnih prehodih več potniških vozil, a manj tovornih

Čez cestne mejne prehode je v Slovenijo vstopilo ali izstopilo iz nje 6,2 milijona potniških vozil, kar je bilo za 7 % več kot septembra lani. Tovornih vozil je bilo 1,4 milijona oz. za 6 % manj.

V železniškem prevozu rast izrazitejša pri potniških kilometrih kot pri potnikih

Vlaki so prepeljali 1,3 milijona potnikov oz. za 14 % več. Pri tem so opravili 75 milijonov potniških kilometrov, kar je bilo v primerjavi s prejšnjim septembrom za 31 % več.

Na letališču mnogo več potnikov

 Z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je odpotovalo ali na to letališče pripotovalo približno 118.800 potnikov. To je bilo za 83 % več kot septembra lani. Pretovorjenih je bilo skoraj 1.100 ton blaga oz. za desetino več.

V slovenskih pristaniščih skoraj za četrtino več ladij

V slovenska pristanišča je priplulo ali iz njih odplulo 317 ladij, kar je bilo za 24 % več. Našteli so več kot 11.800 potnikov, kar je približno enajstkrat toliko kot septembra 2021. V koprskem pristanišču so pretovorili 2,1 milijona ton blaga, kar je bilo za 6 % več./Vir: SURS

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s