Prihodek od prodaje v trgovini na drobno znova nižji

Ljubljan, 30. november 2022 – Kot ugotavlja SURS v svoji statistični raziskavi je realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno bil oktobra 2022 v Sloveniji na mesečni ravni drugič zapored nižji, na letni ravni pa višji. Tudi v trgovini z motornimi vozili in popravilih le-teh je bil na mesečni ravni nižji, na letni pa višji.

Na mesečni ravni nižji, na letni pa višji

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno se je v oktobru na mesečni ravni znižal za 0,7 %. Nižji je bil v trgovini z živili (za 2,8 %) in trgovini z neživili (za 1,0 %), medtem ko se je v trgovini z motornimi gorivi zvišal (za 0,5 %).

Na letni ravni je bil realni prihodek od prodaje višji za 8,5 %. K rasti je prispevalo predvsem zvišanje prihodka v trgovini z motornimi gorivi (za 23,3 %). Prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv je bil namreč nižji za 1,3 %. V trgovini z neživili se je zvišal za 3,0 %, v trgovini z živili pa znižal za 6,2 %.

V prvih desetih mesecih 2022 je bil realni prihodek od prodaje za 24,1 % višji kot v istem obdobju prejšnjega leta. Brez trgovine z motornimi gorivi je bila rast 3,8-odstotna. V trgovini z motornimi gorivi se je prihodek zvišal za 69,7 %, v trgovini z neživili za 8,3 %, v trgovini z živili pa se je znižal za 1,7 %.

Prihodek od prodaje motornih vozil in popravil le-teh nekoliko nižji

Realni prihodek od prodaje motornih vozil in popravil le-teh se je po treh mesecih rasti na mesečni ravni tokrat nekoliko znižal (za 0,4 %). Na letni ravni se je zvišal (za 1,1 %). V prvih desetih mesecih 2022 je bil nižji kot v istem obdobju leto prej (za 5,6 %)./Vir: SURS/

Indeksi realnega prihodka v trgovini na drobno, Slovenija

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s