Povprečna mesečna plača na četrtletni ravni nominalno višja, realno pa nižja

Ljubljana, 9. december 2022 – Povprečna mesečna bruto plača zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah za 3. četrtletje 2022 je znašala 1.235,94 EUR in je bila od plače za prejšnje četrtletje nominalno višja za 0,5 %, realno pa nižja za 2,6 %.

Plača zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah nominalno nekoliko višja, realno pa nižja od plače za prejšnje četrtletje

Povprečna mesečna plača zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah za 3. četrtletje 2022 je znašala 1.235,94 EUR bruto oz. 856,52 EUR neto. V primerjavi s plačo za prejšnje četrtletje je bila nominalno višja za 0,5 %, realno pa nižja za 2,6 %.

V primerjavi s plačo za isto četrtletje prejšnjega leta pa je bila v bruto znesku nominalno višja za 5,8 % (oz. v neto znesku za 6,9 %), realno pa nižja za 4,4 % (oz. v neto znesku za 3,4 %).

Najvišja v zdravstvu in socialnem varstvu

V primerjavi s plačo za 2. četrtletje 2022 se je povprečna mesečna bruto plača zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah za 3. četrtletje 2022 nominalno najbolj zvišala v dejavnosti izobraževanje (za 2,3 %), najbolj znižala pa v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih (za 4,5 %). Realno se je bruto plača znižala v vseh dejavnostih; najmanj v dejavnosti izobraževanje (za 0,9 %), najbolj pa v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih (za 7,5 %).

Najvišjo povprečno mesečno bruto plačo so prejeli zaposleni v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo; znašala je 1.601,05 EUR./Vir: SURS/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s