Dodana vrednost v prihodkih od prodaje najnižja, kazalnik izvozne usmerjenosti pa najvišji doslej

Ljubljana, 10. december 2022 – V 3. četrtletju 2022 je imela dodana vrednost na skupni ravni dejavnosti po SKD najmanjši, 18-odstotni delež v prihodkih od prodaje, kazalnik izvozne usmerjenosti pa je dosegel najvišjo raven (52 %), odkar spremljamo ta podatka. Kazalnik gospodarnosti poslovanja je znašal 104 %.

Dodana vrednost v prihodkih od prodaje znova najvišja v storitvenih dejavnostih

V celotnih prihodkih od prodaje je dodana vrednost na skupni ravni dejavnosti po SKD predstavljala 18 %, kar je bil najmanjši delež, odkar izvajamo to raziskovanje. Na ravni posameznih dejavnosti je bil delež največji v zdravstvu in socialnem varstvu (57 %), sledilo je poslovanje z nepremičninami (56 %).

Več kot polovica čistih prihodkov od prodaje ustvarjenih na tujih trgih

Pri kazalniku izvozne usmerjenosti smo na ravni vseh dejavnosti po SKD izmerili najvišjo vrednost doslej, dosegel je 52 %. Podjetja v predelovalnih dejavnostih so na tujih trgih ustvarila tri četrtine vseh čistih prihodkov od prodaje. Sledila je dejavnost oskrba z električno energijo, plinom in paro (61 %).

Kazalnik gospodarnosti poslovanja ponovno najvišji v poslovanju z nepremičninami

Poslovni prihodki so bili na skupni ravni za 4 % večji od poslovnih odhodkov. Najizraziteje je izstopala dejavnost poslovanje z nepremičninami, v kateri je vrednost omenjenega kazalnika znašala 140 %. S 119 % je sledilo gostinstvo, ki že tradicionalno doseže največjo gospodarnost poslovanja v tretjem četrtletju posameznega leta./Vir: SURS/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s