Tudi Elesu državna »infuzija« v vrednosti 170 milijonov evrov

Ljubljana, 22. decembra  2022 – Vlada je danes, 22. decembra, sklenila, da še pred koncem leta v sistemskega operaterja prenosnega elektroenergetskega omrežja Eles vplača 170 milijonov evrov. S tem bo lahko družba normalno opravljala nakupe električne energije za pokrivanje izgub v omrežju, nastalih v letu 2023.

Kot pojasnjuje to vladno odločitev finančni minister Klemen Boštjančič, da je bilo to potrebo storiti, ker Eles zaradi šibke likvidnostne situacije nima možnosti pridobiti potrebnih sredstev v zahtevanem obsegu in času pri finančnih institucijah – bankah. Dodatna finančna sredstva tako potrebuje s strani ustanovitelja, je še dodal  Boštjančič.

Pred kratkim je država na podoben način, in to v višini 500 milijonov evrov, že priskočila na pomoč Holdingu Slovenske elektrarne (HSE).

Kot pravi finančni minister, naj bi navedeni vložki, ČE ne bo novih pretresov, bi s strani prejemnikov – Elesa in HSE – vrnjeni v naslednjih dveh letih. A velja poudariti, da minister pri časovni za vračilo »infuzij« v državni podjetji, vedno uporablja besedo »ČE«.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s