Vredno je vedeti! Hrvaška s 1. januarjem 2023 umika kune in uvaja evre

Slovenija, 28. december 2022 – Vredno, vedeti, predvsem pa to morajo vedeti vsi tisti, ki v svojih denarnicah, upamo, da ne v nogavicah, hranijo hrvaške oz. razpolagajo z valuto naše južne sosede, ki s 1. januarjem 2023 zamenjuje svojo kuno za evre.

Zato je vredno vedeti, da je potrebno pravočasno zamenjate neporabljene hrvaške kune, saj bo od marca 2023 dalje brezplačna menjava le-teh, po vsej verjetnosti, mogoča le še na Hrvaškem. Torej velja vedeti, da boste od 1. 1. 2023 do 28. 2. 2023 hrvaške kune lahko brez provizije zamenjali pri nas v Banki Slovenije, a to velja le za bankovce, ne pa tudi za kovance in bankovce starejših serij. Vsota bo omejena na 8000 kun na dan. Od marca 2023 dalje pa brezplačna menjava na Banki Slovenije –več informacij – ne bo več mogoča.

… nekoliko dlje pa na Hrvaškem

Glavno vlogo pri menjavah bosta na Hrvaškem prevzeli banki Fina (Finančna agencija) in Hrvatska pošta, kjer bo v prvih 12 mesecih, torej celotno leto 2023, možna brezplačna menjava po fiksnem tečaju. Posamezna menjava bo omejena na največ 100 bankovcev in 100 kovancev.

Menjalno razmerje med hrvaško kuno in evrom je že določeno in znaša 7,5345 kune za 1 evro. Kasneje bo kune mogoče zamenjati le še v Hrvaški narodni banki. Menjava bo brezplačna in časovno neomejena za bankovce, kovance pa bodo sprejemali v menjavo še 3 leta od uvedbe evra.

In še to! S prvim dnem novega leta 2023 bodo 14 dni na Hrvaškem mogoča plačila v obeh valutah, kasneje le še z evri./LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s