Neto proizvodnja električne energije v Sloveniji manjša kot v prejšnjem novembru

Ljubljana, 29. december 2022 – Proizvodnja električne energije se je v Sloveniji novembra v primerjavi z istim mesecem prejšnjega leta zmanjšala, zmanjšala se je tudi oskrba z energenti.

Proizvodnja električne energije na letni ravni manjša, uvoz večji

Neto proizvodnja električne energije je znašala 776 GWh in se je v primerjavi z oktobrom povečala za 47 %, v primerjavi s prejšnjim novembrom pa zmanjšala za 38 %. Proizvodnja v hidroelektrarnah je bila za 13 % manjša, v termoelektrarnah za 73 % manjša in v jedrski elektrarni za 28 % manjša kot pred enim letom.

Manjši proizvodnji električne energije v termoelektrarnah je sledil tudi padec porabe goriv. Skupna poraba goriv je bila tako za 69 % manjša kot pred enim letom.

Uvozili smo 1.044 GWh, izvozili pa 648 GWh električne energije. V primerjavi s prejšnjim novembrom sta bila uvoz (za 62 %) in izvoz (za 1 %) večja.

Poraba električne energije večja kot mesec prej

Gospodinjstva so novembra porabila 303 GWh električne energije, poslovni subjekti pa 606 GWh – s 314 GWh je prevladovala predelovalna dejavnost. V primerjavi s prejšnjim mesecem se je poraba električne energije v gospodinjstvih povečala (za 15 %), pri poslovnih subjektih pa zmanjšala (za 1 %).

Upad količine oskrbe z energenti na mesečni in letni ravni

Količina oskrbe z energenti se je zmanjšala pri vseh kategorijah, razen pri zemeljskemu plinu, drugih naftnih proizvodih ter koksu. Oskrbe pri teh treh spremljanih kategorijah so se v primerjavi s prejšnjim mesecem povečale za 41 %, 8 %, oziroma za 4 %. Po drugi strani so se zmanjšale količine oskrbe z rjavim premogom in lignitom za 70 %, črnim premogom in antracitom za 49 %, ekstra lahkim kurilnim oljem za 46 %, petrolejskim gorivom za reaktivne motorje za 27 %, dizelskim gorivom za 15 % in motornim bencinom za 14 %.

V primerjavi s prejšnjim novembrom pa so upadle količine oskrbe z rjavim premogom in lignitom za 89 %, črnim premogom in antracitom za 50 %, ekstra lahkim kurilnim oljem za 25 %, zemeljskim plinom za 17 %, utekočinjenim naftnim plinom za 14 %, koksom za 9 % in drugimi naftnimi proizvodi za 7 %./vir: SURS/

Leave a Reply