Objavljeni so razpisi za štipendije Ad futura

Ljubljana, 1. januar 2023 – Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je decembra objavil javne razpise v okviru štipendijskih programov Ad futura, z izjemo enega, ki je bil objavljen novembra. Programi so namenjeni spodbujanju mednarodne mobilnosti dijakov, študentov in raziskovalcev iz Slovenije v tujino in iz tujine v Slovenijo.

Namen štipendijskih programov Ad futura je izboljšati konkurenčnost slovenskega gospodarstva s prenosom znanja in dobrih praks iz tujine v Slovenijo. Študenti z izkušnjo mobilnosti v tujini izstopajo na trgu dela, saj v tujini okrepijo znanje enega ali celo več jezikov, poleg tega pa se v času mobilnosti tudi osebnostno kalijo. Pri selitvi v tujino in integraciji v novo okolje se srečujejo z drugačno kulturo in navadami in nemalokrat naletijo na povsem nepričakovane težave in izzive. Obvladovanje teh situacij prispeva k njihovi prožnosti in ustvarjalnosti pri iskanju rešitev ter posledično k samostojnosti pri sprejemanju odločitev ter zrelosti.

Poleg tega pridobijo tudi medkulturne kompetence, komunikacijske spretnosti, izjemno socialno mrežo in mnoge druge izkušnje. Ob tem velja omeniti tudi specifična področja oziroma smeri študija, ki v Sloveniji niso na voljo, v tujini pa. Izobraževanje v tujini tako omogoča mladim, da se v Slovenijo vrnejo s povsem novimi znanji in izkušnjami, ki bodo povečale njihovo zaposljivost in s katerimi bodo lahko pomembno prispevali h gospodarskemu in tehnološkemu razvoju Republike Slovenije.

Sklad z razpisi podpira tudi študijsko mobilnost tujcev v Slovenijo z namenom izmenjave kulturnih vrednot, znanja in poglobljenega sodelovanja na področju izobraževanja ter družbeno-gospodarskega partnerstva med Slovenijo in tujino.

Objavljeni so naslednji razpisi:

Rok prijave: 31. 3. 2023.

  • Štipendija za študijske obiske dijakov in študentov v tujini za leto 2022 (333. javni razpis), ki jih matična izobraževalna ustanova vrednoti kot del izobraževalnega programa v Sloveniji. Sredstva so namenjena štipendiranju študijskih obiskov dijakov od 1. 9. 2022 dalje in študijskih obiskov študentov od 1. 10. 2022 dalje, pri čemer se mora študijski obisk dijaka pričeti najkasneje do vključno 31. 8. 2023, študijski obisk študenta pa najkasneje do vključno 30. 9. 2023.

Rok prijave: do porabe sredstev oziroma najdlje do 30. 9. 2023.

Rok prijave: od 1. 2. 2023 do porabe sredstev oziroma najdlje do 5. 9. 2023.

Rok prijave: do porabe sredstev oziroma do vključno 31. 5. 2023.

Rok prijave: 31. 5. 2023.

Rok prijave: 31. 3. 2023.

Rok prijave: do porabe sredstev oziroma najdlje do 26. 9. 2025.

Rok prijave: 30. 9. 2023

Rok prijave je določen kot odprti rok prijave, ki prične teči na dan objave javnega razpisa in traja do porabe sredstev oziroma podelitve treh štipendij oziroma najdlje pet let.

Več informacij o posamezni štipendiji in pogojih je na voljo v razpisu, v poslovnem času sklada pa tudi po telefonu 01 434 15 66 ali po e-pošti ad-futura@sklad-kadri.si.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s