Vrednost izvoza skoraj enaka uvozu

Ljubljana, 4. januar 2023 – Novembra smo izvozili za 4,8 milijarde EUR in uvozili za 4,8 milijarde EUR blaga. Izvoz je bil vrednostno za 29,7 %, uvoz pa za 21,1 % večji kot pred letom dni.

Pokritost uvoza z izvozom je bila 99,9-odstotna. Slovenija je pri blagovni menjavi s tujino ustvarila 3,0 milijona EUR primanjkljaja.

Trgovanje tako s članicami EU kot nečlanicami zraslo

Izvoz v države članice EU je bil novembra 2022 vrednostno za 11,7 % višji kot leto prej, uvoz pa za 12,7 %. Vrednost izvoza v te države je znašala 2,8 milijarde EUR, vrednost uvoza pa 3,0 milijarde EUR.

Tudi vrednost trgovanja Slovenije z državami nečlanicami EU se je zvišala. V to skupino držav je Slovenija izvozila za 2,0 milijarde EUR blaga ali za 68,7 % več, uvozila od tam pa za 1,8 milijarde EUR blaga ali za 38,4 % več.

Pri trgovanju z državami nečlanicami EU so pomemben delež predstavljali t. i. posli oplemenitenja1. Brez teh poslov je izvoz blaga v države nečlanice znašal 0,9 milijarde EUR oz. je bil vrednostno za 23,5 % višji kot v prejšnjem novembru, uvoz blaga iz teh držav brez poslov oplemenitenja pa je znašal 0,9 milijarde EUR oz. je bil višji za 36,4 %.

V prvih enajstih mesecih lani ustvarjen primanjkljaj

V prvih enajstih mesecih leta 2022 je Slovenija izvozila za 48,9 milijarde EUR in uvozila za 52,2 milijarde EUR blaga. Trgovanje s tujino je bilo večje kot v istem obdobju leto prej, in sicer je bila vrednost izvoza višja za 34,9 %, uvoza pa za 40,0 %.

Primanjkljaj v blagovni menjavi je v tem obdobju znašal 3,4 milijarde EUR, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 93,6-odstotna./Vir:SURS/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s