Ustavno sodišče začasno zadržalo izvajanje dela 23. ter 24. in 25. člena novele zakona o RTV Slovenija

Ljubljana, 20. februar 2023 – Kot so že konec minulega tedna objavljali nekateri mediji, je zdaj tudi uradno, in sicer, da je Ustavno sodišče začasno zadržalo izvajanje dela 23. ter 24. in 25. člena novele zakona o RTV Slovenija, ki govori o konstituiranju novega sveta zavoda, oblikovanju novega statuta ter imenovanju novega predsednika in članov uprave.

S tem sklepom Ustavnega sodišča se začasno preprečuje dokončna uveljavitev nove ureditve, a hkrati dopušča nadaljevanje postopkov za oblikovanje novega 17-članskega Sveta RTV Slovenija. Ta bo lahko zaživel šele po dokončni odločitvi ustavnega sodišča. Svoje delo lahko za zdaj nadaljujeta tudi trenutni programski in nadzorni svet, generalni direktor in direktorja televizije ter radia pa ostajajo vršilci dolžnosti direktorjev, pri čemer lahko vsi trije opravljajo le tekoče posle.

Delno zadržanje novele zakona o RTV podpira pet ustavnih sodnikov, trije pa so proti. Proti so glasovale sodnice Neža Kogovšek Šalamon, Špelca Mežnar in Katja Šugman Stubbs, ki so podale tudi odklonilna ločena mnenja. Sodnika Klemen Jaklič in Rajko Knez sta podala pritrdilni ločeni mnenji. Za zadržanje so glasovali še Rok Svetlič, Marko Šorli in predsednik US-ja Matej Accetto. Ustavni sodnik Rok Čeferin je bil pri odločanju v tej zadevi izločen.

Odzivi…

Prvopodpisani pobudnik ustavne presoje novele zakona o RTVS, vodja sedanjega programskega sveta Peter Gregorčič ter avtor pobude, pravnik Matej Avbelj pozdravljata sklep ustavnega sodišča o začasnem zadržanju dela novele. Z njim je sodišče začasno zavarovalo institucionalno neodvisnost RTVS, kar je bil cilj pobude, navajata v današnjem odzivu.

Odločitev ustavnega sodišča pa je komentirala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko. Poudarila je, da ustavno sodišče ni zadržalo postopkov imenovanja sveta RTVS, pač pa je zadržalo zgolj tri člene v prehodnih določbah. Ministrica si ob tem želi, da sodišče o tem odloči čim prej, saj je stanje na RTV Slovenija po njenih besedah nevzdržno. Ob tem pa Vrečkotova dodaja, da morajo na ministrstvu morajo odločbo ustavnega sodišča še preučiti, nato se bodo na njeno vsebino lahko konkretneje odzvali.

Kot poroča, STA v svetu delavcev RTVS ob začasnem zadržanju izvajanja dela novele zakona o RTVS opozarjajo, da vsak dan ohranjanja dosedanjega stanja prinaša nove škodljive in nepopravljive posledice za delovanje javnega medija. Prav tako za njegovo verodostojnost, transparentnost upravljanja in porabo javnega denarja, na kar so opozorili že večkrat./J.T./

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s