Še ena naša…Magna v Hočah zapira vrata

Maribor, Gradec, 1. marec 2023 – Žalostna zgodba, kot ponavadi, se ponovno odvija v slovenskem gospodarstvu. Magna v Hočah zapira vrata. Vzrok je, kot so dejali v Magni, krčenje avtomobilskega trga. A v Mariboru nekateri trdijo tudi, da je lahko vzrok v rigidnosti države, ki Magni ni dalo okoljevarstvenega soglasja. Slednjega pa naj bi pri Magni potrebovali za zagon proizvodnje ameriških električnih vozil Fisker. Te sedaj izdelujejo v Gradcu.

Razočaran nad trenutnim razpletom je tudi župan Hoč, Marko Soršak, ki mu je predvsem žal, da podjetje ni prejelo okoljevarstvenega soglasja za zagon proizvodnje pred novembrom 2021, saj bi v tem primeru zdaj na tej lokaciji že serijsko izdelovali električna vozila Ocean ameriškega podjetja Fisker, ki jih zdaj sestavljajo v graški tovarni.

“Vse skupaj je trajalo več kot tri leta, kar je bilo nekoliko predolgo. Upam, da investitor vendarle čim prej najde novega naročnika in da na tem prostoru nastane tisto, kar so načrtovali, saj je bilo narejeno že veliko delo v tej smeri,” je dejal Soršak.

Kaj vse je šlo narobe, ne vemo. A, če pogledamo dejstva, je očitno pomanjkanje znanja in zdrave pameti na slovenski strani, naredilo iz te investicije v gospodarsko hudo prikrajšani štajerski, spet navaden d*ek.

Kako naj si sicer razlagamo, da smo dali odlično zemljišče za tovarno, denar za delavce, itd.,.., sedaj pa nimamo ne zemljišča, ne dela za delavce, ne denarja, ki je šel Magni za zaposlitve slovenskih delavcev, ne perspektive razvoja kraja v novo avtomobilsko meko.
Ob tem pa, kot vedno, bolj pametni in sposobni Avstrijci, imajo tovarno pri nas, zemljišče ter naročila v Gradcu, kjer delajo za svetovnega naročnika to, česar niso mogli v Sloveniji!

Kdo je tu bedak? Če pogledamo na situacijo, vidimo, da Avstrijci niso nič narobe naredili.
Zgradili so tovarno, povabili ameriške partnerje, da bi imeli dovolj dela, in kaj se zgodi?

Ponovno je neznanja polna, zmedena in nerazgledana slovenska glava (administracija), iz lepe priložnosti naredila navaden d*ek, ki ga bodo morali požreti delavci in širša okolica. Saj, kot ponavadi, pri nas nesposobnih ne odpuščamo. Še več, kot je sedaj moderno, jih za nesposobnost, še nagrajujemo!

Kako lahko v Gradcu delajo vse, česar pri nas ni mogoče? Ali gre res za nesposobnost, ali nekdo hoče odgnati vse zahodne poslovne partnerje iz Slovenije, ki imajo nekaj znanja, in to malo ubogo državico spet s štrikom privezati na Balkan. Ki pa k nam ne prihaja z znanjem…kar so se velikokrat dokazali.

Medtem pa se Madžarska in Slovaška spreminjata v meko avtomobilske industrije. Mi pa še ene lakirnice ne znamo obdržati. Le kako bomo potem obdržali našo državo?/M.L.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s