Zdravniška zbornica Slovenija pričakujejo izpolnitev napovedi o gradnji kampusa Vrazov trg Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani

Ljubljana, 23. marec 2023/14:18 –  – Potem ko je bila včeraj objavljena napoved, da bo iz načrta za okrevanje in odpornost, ki ga financira evropski sklad, izključena širitev prostorov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, se je oglasila Zdravniška zbornica Slovenija.

Ta sporoča, da v Sloveniji trenutno primanjkuje med 1.000 in 1.400 zdravnikov, da bi vsaj dosegli trenutno povprečje Evropske unije, kar pomni, da ni logično in ni osnove zaustavitev financiranja širitve prostorov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Kot še sporočajo, je kljub izrednim naporom, s katerimi Slovenija postopno lovi zaostanek pri številu zdravnikov, je povečanje vpisa na študij medicine za našo državo strateškega pomena. To zahtevata staranje prebivalstva in razvoj medicinske znanosti. Zagotovitev študijskih prostorov in ustrezno usposobljenega strokovnega osebja mora ostati prioritetna naloga vsake države, ki resno načrtuje oskrbo prebivalstva v prihodnosti.

Po prepričanju Zdravniške zbornice Slovenije vsak zamik pri zagotavljanju osnovnih pogojev za postopno povečanje števila zdravnikov prinaša resne posledice in oddaljuje nujno potrebno in celovito reformo.

Prepričana so, da se le s celovitimi rešitvami lahko v Sloveniji naslovi vse težave, ki so se v zdravstvu nakopičile čez desetletja. Eden od temeljnih rešitev je zagotavljanje dovolj velikega števila dobro usposobljenega medicinskega osebja.

Zato Zdravniška zbornica Slovenije od pristojnih – vlade – pričakujejo izpolnitev napovedane gradnje kampusa Vrazov trg Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, na katero sprememba vira financiranja iz EU ne sme vplivati./LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s