Vlada zvišuje najnižjo pokojnino na 750 evrov in ukinjajo pokojnine za posebne zasluge*; Z aprilom dvig plač zaposlenim v javnem sektorju

Ljubljana, 1. april 2023 –  Vlada je na dopisni seji sprejela odločitev, da bo najnižja pokojnina za upokojence s 40 let delovno dobo, in sicer z mesecem aprilom 2023, a ne za nazaj, znašala 750 evrov. Tak predlog je vladi v potrditev posredoval Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Morda velja dodati še to, da se z aprilom 2023, prav tako na predlog ministra Mesca umikata iz veljavnosti dva zakona, ki sta doslej zagotavljala t. i. pokojnine za posebne zasluge.

Aprilskega dodatka se bodo razveselili tudi zaposleni v javnem sektorju, saj se bodo njihove plače zvišale za en plačni razred oz. za 4 odstotke, k čemur so se v oktobrskem dogovoru med drugim zavezali vlada in sindikati javnega sektorja.

Kot je znano je oktobrski sporazum zaposlenim v javnem sektorju prinesel dvig plač za 4,5 odstotka, višje nadomestilo za malico, za tiste na delovnih mestih do vključno 50. plačnega razreda tudi poračun regresa za letni dopust.

S tokratnim povišanjem, ki ga bodo zaposleni prvič občutili ob izplačilu aprilskih plač v maju, pa se začenja prenova plačnega sistema. Osnutek zakona o skupnih temeljih plačnega sistema v javnem sektorju bo vlada sindikatom javnega sektorja predstavila v ponedeljek.

Res je, da navedenemu ne moremo reči – REFORMA – je pa to prvi korak, ki dokazuje, da vlada poskuša reševati vse težji položaj upokojencev in zahteve delavcev v javnem sektorju. Obe vladni odločitvi stopita v veljavo z današnjim dnem./LN/Fotografiji – arhivski, a le ponazoritvene/

*DANES JE 1. APRIL! V tem članku je vse, kar je zapisano s polkrepkimi črkami RES! Žal pa moramo upokojence razočarati, ker ni res, da bi Golobova vlada z Lukom Mescem na čelu sploh pomislila nanje ali zvišala pokojnine ljudem z najnižjimi pokojninami. Res ni tudi to, da bi vlada odvzela pravice tistim, ki prejemajo nezaslužene borčevske pokojnine.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s