Indeks svobode medijev: Slovenija na 50. mestu

Ljubljana, 3. maj 2023 Novinarji brez meja ugotavljajo, da je neodvisnost slovenskih javnih medijev še vedno pod vprašajem. V svetu pa medtem glavno grožnjo svobodi medijev predstavlja industrija lažne vsebine.

Tretjega maja zaznamujemo mednarodni dan svobode medijev. Leta 1993 ga je razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. V Društvu novinarjev Slovenije ugotavljajo, da je lahko samo profesionalen, odgovoren in avtonomen novinar tudi svoboden novinar.

Na ta dan, kot že običajno, mednarodna organizacija Novinarji brez meja objavlja indeks svobode medijev. Letos poudarjajo, da je svet vse bolj podvržen industriji lažne vsebine.

Slovenija je zasedla 50. mesto med 180 državami. Od lani je napredovala za štiri mesta. Znova je v skupini držav z zadovoljivimi razmerami, potem ko je lani s 54. mestom padla med problematične države.

Na vrhu indeksa svobode medijev ostaja Norveška, sledita ji Irska in Danska. Severna Makedonija je s 57. mesta napredovala na 38. Pred Slovenijo so tri sosednje države, najvišje Avstrija na 29. mestu, edina, ki zaostaja za Slovenijo, je Madžarska na 72. mestu. Letos se je znova povečalo število držav, v katerih vladajo najslabše razmere, takih je 31 oziroma 17 odstotkov vseh. Med njimi so Rusija, Belorusija, Turčija, Kuba, Egipt … zadnji dve sta Kitajska in Severna Koreja.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s