ZDA načrtujejo prvi hitri vlak med Las Vegasom in Los Angelesom

ZDA, 13. december 2023 – Od leta 2028 naj bi bili mesti Las Vegasom in Los Angelesom povezani z železniško progo, ki bi omogočala dvakrat hitrejšo povezavo med mestoma, ko je to zdaj omogočeno z avtomobili. To pa naj bi zagotavljala prva železniška proga za velike hitrosti v ZDA, naj bi od leta 2028 povezovala mesto Los Angeles (Kalifornija) in metropolo iger na srečo Las Vegas (Nevada).

“Gradimo prvo pot hitrega vlaka v zgodovini naše države. In začne se tukaj,” je minuli petek, 8. decembra, med obiskom v Las Vegasu dejal ameriški predsednik Joe Biden. Ob tem pa še dodal, da bi ZDA morale imeti »najhitrejši, najvarnejši in najbolj zelen železniški promet na svetu«.

Ekspresni vlaki Brightline West naj bi 300 kilometrov med Las Vegasom in širšim območjem Los Angelesa v Kaliforniji prevozili v dveh urah in desetih minutah – približno dvakrat hitreje kot avtomobili. Progo bo upravljalo zasebno železniško podjetje Brightline, ki že ponuja novo železniško povezavo med Miamijem in Orlandom na Floridi na vzhodni obali ZDA.

Vlada ljubitelja (o tem v nadaljevanju) železnic Bidna želi prispevati do tri milijarde dolarjev (2,8 milijarde evrov) za projekt Brightline West. Povezava naj bi bila končana leta 2028, pravočasno za poletne olimpijske igre v Los Angelesu istega leta.

Biden je v petek predstavil sredstva v skupni vrednosti 8,2 milijarde dolarjev za deset pomembnih železniških projektov v državi. Denar prihaja iz infrastrukturnega svežnja, ki ga je kongres sprejel leta 2021 in ki zagotavlja skupno 66 milijard dolarjev za železniški promet.

Potniški vlaki v ZDA trenutno vozijo počasi in niso bili konkurenco prevozno sredstvo. Desetletja so imeli prednost avtomobili in letala. V boju proti podnebnim spremembam želi vlada ZDA to spremeniti in do leta 2040 podvojiti število potnikov, ki bi za svoje prevoze uporabljali vlake.

In še zanimivost. Biden je bil v času, 36 let, kot ameriški senator navdušen popotnik, ko se je vozil z vlakom med Washingtonom in svojim domom v zvezni državi Delaware. Zato so sedanjega predsednika ZDA,  81-letnenega demokrata oprijel vzdevek “Amtrak Joe” – po imenu železniške družbe Amtrak.

No, ta novica, bi morda lahko zanimalo tudi ministrico Alenko Bratušek, no pa tudi predsednika vlade Roberta Goloba, pa tudi vse politike, ki so vodili Sloveniji zadnjih 32 let. In sicer da se seznanijo, da je v ZDA potrebno za zgraditev proge, v doloženi 350 kilometrov, čas štiri leta in okoli 6 milijard dolarjev. V evre naj si preračunavajo sami./LN/ Vir: Brightline West in internet/

Leave a Reply