Po (prave) gobe s priročnikom Gobe v vseh letnih časih

Slovenija, Pri naši največji založbi Mladinski knjigi so te dni na knjižne police postavili zanimiv priročnik, ki sodi med novosti programa uredništva priročnikov. Tako so za ljubitelje gobarjenja in gob dodali priročnik z naslovom Gobe v vseh letnih časih, avtorjev Branka Vrhovca in Eve Zupan.

Ob listanju, ne proučevanju, smo v njem spoznali, da je Slovenija zaradi ozemeljske razgibanosti in bogate gozdnatosti pravi gobarski raj. Da je iz leta v leto gobarska strast Slovencev večja, saj ljudje ugotavljajo ne samo kulinarično vrednost gob, pač pa tudi njihove zdravilne lastnosti. Vprašanje pa je, ali je tudi znanje o gobah med nabiralci zadovoljivo, saj je za njihovo varno uživanje treba poznati ne samo užitne, ampak tudi neužitne in strupene gobe.

No, da se ne bi zgodilo, da bi ljubitelji gob te spoznavali šele po posegih na urgenci, sta poskrbela avtorja Branko Vrhovec in Eva Zupan, ki sta gobe predstavila tako, da boste s pomočjo priročnika – Gobe v vseh letnih časih, ki premore kar 352 strani, ljubitelji gob lahko spoznali veliko tega o gobah. Je pa res, da priročnik sam iz vas še ne bo naredil stoodstotnega poznavalca mikomorfopolja, ki kot je znano podaja 8 mikoloških značilnosti pri prepoznavanju gob.

Se pa boste s pomočjo priročnika med drugim lahko sprehodili skozi zgodovino nabiranja gob, spoznali gobarske modrosti in pravila gobarjenja.

In tu gre za bistvo priročnika – V priporočniku pa je največ pozornosti namenjeno temeljitemu popisu in opisu gob, ki rastejo v slovenskih gozdovih v vseh letnih časih, kar pomeni, da se boste z novim znanjem lahko samozavestno odpravili v gozd po kaj več kot samo »jurčke«, »marele« ali »lisičke« (se razume, gobe). Še več! V priročniku si lahko preberete še poglavje o shranjevanju gob in poiščete navdih za kakšno slastno gobjo jed med recepti v zadnjem poglavju.

Da je priročnik zaupanja vreden sta, kot v uvodu zapisano, poskrbela Branko Vrhovec, ki je določevalec gob (determinator) in je več let sodeloval na gobarskih razstavah in pripravil nekaj predavanj. Že nekaj desetletij ima gobarsko stran v reviji Moj mali svet, o gobah pa je pisal tudi v drugih revijah in časopisih. Nekaj svojega gobarskega znanja in izkušenj je zbral v knjižici Zdravilne gobe Slovenije in 100 okusnih gob, ki je izšla pri založbi Narava. Založbi Mladinska knjiga pa je pomagal pri strokovnih pregledih prevedenih gobarskih priročnikov.

In tu je še soavtorica Eva Zupan (1977), ki je samostojna svetovalka in skrbnica več gobarskih skupin na facebooku, med drugim Gobje kraljestvo, Gobe v Pomurju, in tudi mednarodnih The Mushroom Identification Forum Poisons Help, Emergency Identification for Mushrooms and Plants, v katerih skuša uporabnike ozaveščati o odgovornem odnosu do gliv in izobraževati vse, ki si želijo spoznavati to čudovito kraljestvo.

In Eva Zupan pravi – »V čast mi je bilo spoznati in delati z Brankom Vrhovcem, ki je eden od največjih strokovnjakov slovenske mikologije. Skupaj nama je uspelo sestaviti priročnik, ki vsakemu lahko ponudi nekaj. Knjiga je zelo raznolika, preberete lahko o zgodovini mikologije, o zakonodaji, povezani z nabiranjem gob, o možnih zastrupitvah in nekaj tudi o gojenju gob. Ne manjkajo niti recepti, seveda je pa največji del namenjen opisu najpogostejših vrst, ki jih najdemo v naših gozdovih. Skratka, pravi pravcati leksikon gobarjenja, ki se ne ustraši niti skorajda čarobnih tem povezanih z gobami. To je knjiga, ki s svojo širino lahko pritegne tako začetnike kot strokovnjake.«

In kaj je še treba dodati? To, da boste za svoje gobarsko izobraževanje morali »investirati« le 59,99 evra, kar pa ni veliko, če si želite postati poznavalec gob. V primeru, da ste ljubitelji gob, je priročnik Gobe v vseh letnih časih zagotovo prava rešitev, da vam zaradi osnovnega nepoznavanja gob »perejo« želodec na urgenci. Ni potrebe! No, zadnji odstavek je le namig. /Objavo pripravila: Alenka T. Seme/

Leave a Reply